Tartaletky s čokoládovým krémem a jahodami
Několik dní jsem přemýšlela, co bych tak dovezla na
rozlučku se svobodou mojí kamarádky. Mohla jsem si to udělat jednoduchý a upéct
třeba bábovku. Ale co si budeme povídat – já prostě chtěla slyšet takové to
„Jéé, to vypadá hezky“, případně „A tohle jsi dělala sama?..“ (s následným
„mňam!“:)). No. Moje možnosti ale byly poměrně omezené. Oslava totiž sice
začínala odpoledne, ale od rána jsme měli být na cestách autem. Odpadly tedy
různé dezerty s krémem, polevou apod. Cookies jsem už holkám dělala,
muffiny taky. Tak co teď...
Po velké debatě s kolegyní Jáňou jsme se nakonec
shodly, že bude fajn udělat tartaletky. Vypadají pěkně, jsou snadné a nenáročné
na převoz. A náplň - čokoládový krém - můžu do košíčků nainstalovat až na
místě. Takže jakýpak copak!
Tartaletky s čokoládovým krémem a jahodami
přibližně na 20 košíčků:
- 150g hladké mouky
- 40g bílého cukru krupice
- 35g třtinového cukru
- 75g másla
- špetku soli
- 1 žloutek
- 1 lžíce vody
- 200g hořké čokolády
- 200g smetany na šlehání (31%)
- 30g másla
- čerstvé jahody
Korpus:
V misce smícháme mouku s cukrem, máslem a solí a
rukama vypracujeme drobenku. Vmícháme žloutek a vodu a na válu pak zpracujeme v
těsto. Když z něj jde udělat koule, zabalíme ho do kuchyňské fólie a dáme na
hodinu do ledničky.
Po hodině chlazení těsto rozválíme na
pomoučněném válu na tloušťku asi 2mm. Vykrajujeme kolečka s průměrem o něco
větším než mají formičky na tartaletky (já k tomuto účelu použila tvořítko na
přílohy s průměrem asi 6cm). Těsto pak vtlačíme do formiček - pokud je nemáte,
vystačíte si i s košíčky na muffiny (mně se osvědčily silikonové). Aby se těsto
zespod nevyboulilo, můžeme buď spodek košíčků propíchat vidličkou (některé se
mi ale stejně vyboulily), nebo košíčky vyložit pečicím papírem a na dno nasypat
fazole (nevyzkoušeno). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 minut, dokud
těsto nezezlátne. Po upečení necháme košíčky vychladnout.
Krém:
Smetanu přivedeme k varu. Čokoládu nalámeme do misky a
zalijeme horkou smetanou. Mícháme, dokud se čokoláda trochu nerozpustí, přidáme
máslo a vymícháme dohladka. Krém necháme zcela vychladnout, můžeme ho dát do
lednice.
Vychlazený krém promícháme a buď s pomocí cukrářského
sáčku, nebo jen tak lžící a nožem plníme košíčky. Naplněné tartaletky
dáme do lednice zatuhnout.
Těsně před podáváním poklademe vršek košíčků
nakrájenými jahodami.
Závěr: Tartaletky jsou snadné, pěkné a chuťově famózní!



Komentáře
Okomentovat