Tartaletky s čokoládovým krémem a jahodami

Několik dní jsem přemýšlela, co bych tak dovezla na rozlučku se svobodou mojí kamarádky. Mohla jsem si to udělat jednoduchý a upéct třeba bábovku. Ale co si budeme povídat – já prostě chtěla slyšet takové to „Jéé, to vypadá hezky“, případně „A tohle jsi dělala sama?..“ (s následným „mňam!“:)). No. Moje možnosti ale byly poměrně omezené. Oslava totiž sice začínala odpoledne, ale od rána jsme měli být na cestách autem. Odpadly tedy různé dezerty s krémem, polevou apod. Cookies jsem už holkám dělala, muffiny taky. Tak co teď...
Po velké debatě s kolegyní Jáňou jsme se nakonec shodly, že bude fajn udělat tartaletky. Vypadají pěkně, jsou snadné a nenáročné na převoz. A náplň - čokoládový krém - můžu do košíčků nainstalovat až na místě. Takže jakýpak copak!

Tartaletky s čokoládovým krémem a jahodami


 přibližně na 20 košíčků:
  • 150g hladké mouky
  • 40g bílého cukru krupice
  • 35g třtinového cukru
  • 75g másla
  • špetku soli
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vody
  • 200g hořké čokolády
  • 200g smetany na šlehání (31%)
  • 30g másla
  • čerstvé jahody

Korpus: 
V misce smícháme mouku s cukrem, máslem a solí a rukama vypracujeme drobenku. Vmícháme žloutek a vodu a na válu pak zpracujeme v těsto. Když z něj jde udělat koule, zabalíme ho do kuchyňské fólie a dáme na hodinu do ledničky. 
Po hodině chlazení těsto rozválíme na pomoučněném válu na tloušťku asi 2mm. Vykrajujeme kolečka s průměrem o něco větším než mají formičky na tartaletky (já k tomuto účelu použila tvořítko na přílohy s průměrem asi 6cm). Těsto pak vtlačíme do formiček - pokud je nemáte, vystačíte si i s košíčky na muffiny (mně se osvědčily silikonové). Aby se těsto zespod nevyboulilo, můžeme buď spodek košíčků propíchat vidličkou (některé se mi ale stejně vyboulily), nebo košíčky vyložit pečicím papírem a na dno nasypat fazole (nevyzkoušeno). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 minut, dokud těsto nezezlátne. Po upečení necháme košíčky vychladnout.

Krém: 
Smetanu přivedeme k varu. Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme horkou smetanou. Mícháme, dokud se čokoláda trochu nerozpustí, přidáme máslo a vymícháme dohladka. Krém necháme zcela vychladnout, můžeme ho dát do lednice.

Vychlazený krém promícháme a buď s pomocí cukrářského sáčku, nebo jen tak lžící  a nožem plníme košíčky. Naplněné tartaletky dáme do lednice zatuhnout. 

Těsně před podáváním poklademe vršek košíčků nakrájenými jahodami. 
  

Závěr: Tartaletky jsou snadné, pěkné a chuťově famózní!

Komentáře

Oblíbené příspěvky