Piškotový dort s krémem z lesního ovoce

Dort do práce na rozloučenou


Fotka nic moc, ale co. Foceno hodně narychlo v práci v kuchyňce. Tam se člověk nesmí flákat!


Korpus (na formu o průměru 20 cm, výsledkem dva díly)
recept z kuchařky Dity P. 

- 90 g polohrubé mouky
- 1 KL prášku do pečiva
- 90g cukru krupice
- 90 g změklého másla
- 2 vejce

Krém
z tohoto webu, s mírnými úpravami

- 200 g lesního ovoce (použila jsem mražené, v Lidlu mají super velké balení)
- 5 PL cukru krystal
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 2 KL vanilkového extraktu
- 250 g tučného tvarohu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 5 PL cukru moučka
- marmeláda z lesního ovoce (bezva je z IKEA)

- ovoce na dozdobení


Postup:


Zapnout troubu na 180°C, dortovou formu vyložit pečicím papírem - dno i stěny. Mouku prosát spolu s práškem do pečiva do mísy, přidat cukr, máslo a vejce. Šlehačem řádně promíchat a pak rozetřít do vyložené formy. Dát péct cca na 25 minut nebo dokud nebude špejle po vytažení čistá. Korpus vyndat z trouby, nechat chvilku vychladnout (max. 10 minut), vyndat z formy na mřížku a počkat, dokud zcela nevychladne. Pak podélně prokrojit na dvě poloviny (já si nejprve obkroužím dort po celém obvodu nožem. Pak vezmu kuchyňskou nit, napasuju ji do zářezu po celém obvodu, konce nitě překřížím a táhnu od sebe - nit projede celým korpusem a rovnoměrně ho rozdělí.). 

V mezičase: lesní ovoce dát do hrnce společně s cukrem, citronovou šťávou a extraktem. Promíchat a vařit, dokud směs nezhoustne a šťáva se nezredukuje. Vyšlehat si smetanu, přidat tvaroh a moučkový cukr a znovu prošlehat. Nakonec špachtlí vmíchat ovocnou směs. Pokud chceme docílit mramorování, promícháme jen trochu. Na opravdu fialový krém promícháme pořádně.

Spodní díl korpusu dát zpět do dortové formy (nejlépe ještě na pečicím papíru, hotový dort se pak bude lépe vyndávat) pomazat marmeládou, nanést polovinu krému. Přiklopit druhou částí korpusu, vršek opět pomazat marmeládou. Uložit do ledničky. Před podáváním nanést druhou část krému na vršek dortu, dozdobit ovocem. 


Dort jsem chladila přes noc a modlila se, aby se spodní díl korpusu nerozmáčel. Naštěstí ne, jen nasáknul. Ovoce navrch jsem jaksi neměla, v receptu je psané hlavně pro příště :D Dort se v tom spěchu celkově nepodařilo moc krásně naaranžovat, ale co! Byl dost dobrej!



Komentáře

Oblíbené příspěvky