Nepečený dort s tvarohovo-smetanovým krémem

Narozeninový do práce pro kolegu



korpus

- 1 balení žloutkových věnečků

- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 150g čokolády na vaření

pěna


- 250 g tučného tvarohu

- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce cukru moučka
- 8 jahod nakrájených na malé kousky
- 8 lžic jahodového džemu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce chia semínek

- nakrájené jahody a hroznové víno na ozdobu



Postup:



Dortovou formu o průměru 20 cm vyložit pečicím papírem, dno i boky (vnitřní boky formy se dobře vyloží, když se trochu pomažou máslem - na něj se pak proužky pečicího papíru snadno přichytí).

Věnečky nasypat do sáčku, rozbouchat paličkou najemno, vysypat do misky. K sušenkové drti přisypat vločky. Čokoládu rozpustit v kastrůlku, nalít k sušenkovo-vločkové směsi. Dobře promíchat a propracovat v kompaktní hmotu. Směs napěchovat do formy, po dně i stranách. Dát chladit.

Smetanu vyšlehat, přidat tvaroh a prošlehat dohladka. Do smetanovo tvarohové směsi pak postupně vešlehávat cukr, marmeládu s extraktem. Jahody nasypat na papírovou utěrku, zakrýt druhou utěrkou a jemně přitlačit - to odsaje z jahod přebytečnou vlhkost (moc dlouho ale ty jahody na utěrce nenechávejte, aby se na ně nepřilepila). Jahody stěrkou opatrně zapracovat do krému, přimíchat chia semínka a nanést na vychlazený korpus. Dát chladit přes noc. 

Před servírováním otevřít dortovou formu, odlepit pečicí papír z dortu a navrch nanést pokrájené ovoce. 




Postřehy:

- ačkoliv tenhle dort vypadal asi tak milionkrát líp, než předchozí, krémově jasně vyhrává ošklivák
- chia semínka byla v krému proč? Protože jsem měla vítr z toho, že to neztuhne. Nakonec to ztuhlo, ale nejspíš fakt díky semínkům
- krém je spíš pěna
- korpus s čokoládou jsem dělala poprvé..a bylo to takový..hutný. Za mě lepší klasickej sušenkovo-máslovej

Komentáře

Oblíbené příspěvky