Skořicovo-mrkvoví šneci
Recept je z blogu Dulce de Leche, jen v poloviční dávce
Na cca 3 šneky:
Těsto
·
½
H teplého mléka
·
1
vrchovatá KL sušeného droždí
·
4
PL třtinového (nebo jiného) cukru
·
200
g hladké mouky
·
½
KL prášku do pečiva
·
1
KL skořice
·
¼
KL zázvoru
·
špetka
muškátového oříšku
·
¼
KL soli
·
2
PL másla, změklého
·
65
g nastrouhané mrkve
Náplň
·
20
g rozehřátého másla
·
¼
H třtinového cukru
·
1
PL skořice
·
¼
H nasekaných oříšků
Poleva
·
3
PL likéru / rumu / apod. (nemusí být)
·
60
g Lučiny
·
1
PL cukru moučka
·
1
PL mléka
Postup:
1. V misce smíchat mléko, droždí a
cukr, nechat vzejít (cca 10 minut)
2. V míse smíchat mouku, prášek,
koření a sůl, přilít kvásek, prohníst. Po částech přidávat máslo, vždy dobře
zapracovat. Nakonec přidat mrkev, pokračovat v hnětení, dokud nevznikne
kompaktní, nelepivá hmota, která se odlepuje od stěn mísy. Dát kynout cca na
hodinu.
3. Po vykynutí rozválet, potřít máslem
a posypat cukrem, skořicí a oříšky. Rozkrájet na několik proužků (šířka záleží
na tom, jak vysoké šneky chceme mít). Hnízda tvořit tak, že jeden proužek
stočíme do ruličky, dáme do formy a okolo něj pak obmotáváme další proužky
těsta, dokud šnek nedosahuje požadované velikosti. Zbytek náplně, co při motání
opadal, nasypat navrch. Nechat ještě asi 30 minut kynout, pak dát do trouby
rozehřáté na 180°C. Péct přibližně 25 minut.




Komentáře
Okomentovat