Skořicovo-mrkvoví šneci


Recept je z blogu Dulce de Leche, jen v poloviční dávce

Na cca 3 šneky:
Těsto
·         ½ H teplého mléka
·         1 vrchovatá KL sušeného droždí
·         4 PL třtinového (nebo jiného) cukru
·         200 g hladké mouky
·         ½ KL prášku do pečiva
·         1 KL skořice
·         ¼ KL zázvoru
·         špetka muškátového oříšku
·         ¼ KL soli
·         2 PL másla, změklého
·         65 g nastrouhané mrkve

Náplň
·         20 g rozehřátého másla
·         ¼ H třtinového cukru
·         1 PL skořice
·         ¼ H nasekaných oříšků

Poleva
·         3 PL likéru / rumu / apod. (nemusí být)
·         60 g Lučiny
·         1 PL cukru moučka
·         1 PL mléka


Postup:
1.   V misce smíchat mléko, droždí a cukr, nechat vzejít (cca 10 minut)
2.   V míse smíchat mouku, prášek, koření a sůl, přilít kvásek, prohníst. Po částech přidávat máslo, vždy dobře zapracovat. Nakonec přidat mrkev, pokračovat v hnětení, dokud nevznikne kompaktní, nelepivá hmota, která se odlepuje od stěn mísy. Dát kynout cca na hodinu.
3.   Po vykynutí rozválet, potřít máslem a posypat cukrem, skořicí a oříšky. Rozkrájet na několik proužků (šířka záleží na tom, jak vysoké šneky chceme mít). Hnízda tvořit tak, že jeden proužek stočíme do ruličky, dáme do formy a okolo něj pak obmotáváme další proužky těsta, dokud šnek nedosahuje požadované velikosti. Zbytek náplně, co při motání opadal, nasypat navrch. Nechat ještě asi 30 minut kynout, pak dát do trouby rozehřáté na 180°C. Péct přibližně 25 minut.
4.   Hned po vyndání pocákat likérem. Připravit polevu – promíchat sýr, cukr a mléko – konzistence by měla být polotekutá, doslazení nebo ubrání cukru je podle chuti. Sladkou směsí šneky polít. 





Komentáře

Oblíbené příspěvky