Dort s krémem z mascarpone a bílé čokolády. A s lesním ovocem.
Výborný korpus a bezva náplň. Ani trochu dietní.
korpus - Deník Dity P. - Čokoládový dort
krém - varianta na krém od Dulce de Leche
Korpus (2O cm forma)
- 125 ml vody
- 63 g másla - na kostičky
- 18 g kakaa - prosátého
- 150 g hladké mouky - prosáté
- 1/2 KL jedlé sody
- 200 g cukru krupice
- 1 vejce
- 63 g bílého jogurtu
- 1/2 KL vanilkového extraktu
- džem z lesního ovoce (výborný je z IKEA)
Krém
- 3/4 tabulky bílé čokolády
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250g tučného tvarohu
- 200 g (cca) lesního ovoce (použila jsem mražené) - předem rozmražené, šťávu zachytit přes cedník do mističky
Ovocný sirup na dozdobení
- štáva z lesního ovoce
- cukr krystal na doslazení
Postup:
1. V malém hrnci smíchat vodu, máslo, kakao. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívat, dokud se máslo nerozpustí. Sundat z ohně. Troubu zapnout na 160°C.
2. V míse smíchat mouku, sodu a cukr. Přilít máslovou směs, prošlehat šlehačem. Přidat vejce, jogurt a extrakt, opět prošlehat.
3. Směs vylít do pečicím papírem vyložené dortové formy (já stěny formy ještě vymazávám máslem a na něj pak přilípnu proužky pečicího papíru. Těsto se mi pak při rozdělávání formy nelepí na stěny a netrhá se), párkrát klepnout o linku a dát péct na cca 40-45 minut nebo dokud špejle nevyjde z korpusu suchá.
4. Na krém rozpustit ve vodní lázni čokoládu, nechat ji chvilku zchladnout a pak do ní stěrkou vmíchat mascarpone. Směs přemístit do nádoby na šlehání, přilít smetanu, přidat tvaroh a vyšlehat dohladka. Stěrkou vmíchat 2/3 lesního ovoce.
5. Šťávu z ovoce svařit s cukrem cca na polovinu, prostě aby nebyla tolik tekutá.
6. Upečený korpus nechat vychladnout na mřížce, odlepit papír a podélně rozkrojit na dvě poloviny (použitý papír si dávám zase zpátky do formy, abych pak dort na něm z formy snadno vyndala). Spodní část vrátit do dortové formy, nanést polovinu krému. Vrchní polovinu korpusu potřít zespoda džemem a podžemovanou stranou překlopit na krém ve formě. Navrch druhá polovina krému (podle uvážení, z uvedeného množství je krému moc, zbyl mi), nechat vychladit.
7. Před podáváním vyndat z formy (to je asi jasný), opatrně odstranit papír, polít sirupem a nanést ovoce.
Postřehy:
- Můj frajerskej plán zahrnoval prokrojení tři cm vysokého dortu natřikrát. Nevyšlo.
- Krému bylo tak o čtvrtinu víc, než bylo potřeba (empirické zjištění - dá se jíst i bez korpusu :D)
- Nápad potřít spodní část vrchního korpusu byl trochu zrádnej, protože jak to tam sakra připlácnout zpátky, aniž to zlomím? Takže - dvě minuty odhodlávání a pak připlácnutí na první dobrou (na žádnou další by to už ani nešlo)
- Spodní korpus jsem džemem nemazala, aby se k němu dostala náplň a zvláčněl/nasáknul.
- Dort jsem sestavovala ve formě, aby držel, než dojde na předání
- Příliš tekutý sirup = ne tak vzhledný efekt
- Pro výraznější chuť bílé čokolády => dát víc čokolády!
...a bylo to dobrý!





Komentáře
Okomentovat