Dort s krémem z mascarpone a bílé čokolády. A s lesním ovocem.



Výborný korpus a bezva náplň. Ani trochu dietní.

korpus - Deník Dity P. - Čokoládový dort
krém - varianta na krém od Dulce de Leche

Korpus (2O cm forma)
  • 125 ml vody
  • 63 g másla - na kostičky
  • 18 g kakaa - prosátého
  • 150 g hladké mouky - prosáté
  • 1/2 KL jedlé sody
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 63 g bílého jogurtu
  • 1/2 KL vanilkového extraktu
  • džem z lesního ovoce (výborný je z IKEA)

Krém
  • 3/4 tabulky bílé čokolády
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250g tučného tvarohu
  • 200 g (cca) lesního ovoce (použila jsem mražené) - předem rozmražené, šťávu zachytit přes cedník do mističky

Ovocný sirup na dozdobení
  • štáva z lesního ovoce
  • cukr krystal na doslazení

Postup:

1. V malém hrnci smíchat vodu, máslo, kakao. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívat, dokud se máslo nerozpustí. Sundat z ohně. Troubu zapnout na 160°C.

2. V míse smíchat mouku, sodu a cukr. Přilít máslovou směs, prošlehat šlehačem. Přidat vejce, jogurt a extrakt, opět prošlehat. 

3. Směs vylít do pečicím papírem vyložené dortové formy (já stěny formy ještě vymazávám máslem a na něj pak přilípnu proužky pečicího papíru. Těsto se mi pak při rozdělávání formy nelepí na stěny a netrhá se), párkrát klepnout o linku a dát péct na cca 40-45 minut nebo dokud špejle nevyjde z korpusu suchá. 

4. Na krém rozpustit ve vodní lázni čokoládu, nechat ji chvilku zchladnout a pak do ní stěrkou vmíchat mascarpone. Směs přemístit do nádoby na šlehání, přilít smetanu, přidat tvaroh a vyšlehat dohladka. Stěrkou vmíchat 2/3 lesního ovoce.

5. Šťávu z ovoce svařit s cukrem cca na polovinu, prostě aby nebyla tolik tekutá. 

6. Upečený korpus nechat vychladnout na mřížce, odlepit papír a podélně rozkrojit na dvě poloviny (použitý papír si dávám zase zpátky do formy, abych pak dort na něm z formy snadno vyndala). Spodní část vrátit do dortové formy, nanést polovinu krému. Vrchní polovinu korpusu potřít zespoda džemem a podžemovanou stranou překlopit na krém ve formě. Navrch druhá polovina krému (podle uvážení, z uvedeného množství je krému moc, zbyl mi), nechat vychladit.

7. Před podáváním vyndat z formy (to je asi jasný), opatrně odstranit papír, polít sirupem a nanést ovoce. 


Postřehy:

- Můj frajerskej plán zahrnoval prokrojení tři cm vysokého dortu natřikrát. Nevyšlo. 
- Krému bylo tak o čtvrtinu víc, než bylo potřeba (empirické zjištění - dá se jíst i bez korpusu :D)
- Nápad potřít spodní část vrchního korpusu byl trochu zrádnej, protože jak to tam sakra připlácnout zpátky, aniž to zlomím? Takže - dvě minuty odhodlávání a pak připlácnutí na první dobrou (na žádnou další by to už ani nešlo)
- Spodní korpus jsem džemem nemazala, aby se k němu dostala náplň a zvláčněl/nasáknul.
- Dort jsem sestavovala ve formě, aby držel, než dojde na předání
- Příliš tekutý sirup = ne tak vzhledný efekt
- Pro výraznější chuť bílé čokolády => dát víc čokolády!

...a bylo to dobrý!

Komentáře

Oblíbené příspěvky