Jablečná šarlota / charlotta
Pro Hanku k narozkám
Korpus & boky (forma průměr 20 cm)
Náplň
- cukrářské piškoty
- 200 g sušenek - já dala spekulky
- 120 g másla - rozpuštěného, zchladlého
- 3x Palouček (krémový sýr z Lidlu)
- smetana ke šlehání
- cukr moučka
- 1/2 jablka, nakrájené na drobné kousky
- 1 KL vanilkového extraktu
Navrch
- 1 a 1/2 jablka - nakrájené na kousky
- cca 1 dcl pomerančového džusu
Postup:
1. Sušenky rozdrtit, dobře promíchat s rozpuštěným máslem, směsí vypěchovat dno pečicím papírem vyložené dortové formy.
2. Cukrářské piškoty seříznout tak, aby z formy ještě kousek vyčuhoval, vyskládat je po vnitřním obvodu formy (na sušenkovém základu je fajn, že do něj jdou piškoty trochu vtlačit a snáze se do formy rovnají)
3. Na krém vyšlehat smetanu, přišlehat Paloučky, cukr podle chuti, přidat extrakt. Stěrkou vmíchat kousíčky jablek. Nanést do formy, uhladit, vychladit.
4. Na navrch: svařit jablka s džusem, tak nějak napůl doměkka
5. Před podáváním, ještě než odstraníme formu, nanést navrch svařená jablka. Vyndat z formy, odstranit zespoda pečicí papír (jde to celkem snadno, korpus by měl držet - dort se dá jednou rukou držet a druhou OPATRNĚ zdola odlepit papír). Pak po obvodu ovázat mašlí a hurá předávat.
Fotka není :-(
Potřehy:
- Poměr 200 g sušenek vs 120 g másla => docela dost tuhý podvozek. Lepší 1:1
- Kvůli obsahu tuku stačí malý kousek - po větším Vám bude těžko
...ale bylo to dobrý!


Komentáře
Okomentovat