Jablečná šarlota / charlotta

Pro Hanku k narozkám


Korpus & boky (forma průměr 20 cm)
  • cukrářské piškoty
  • 200 g sušenek - já dala spekulky
  • 120 g másla - rozpuštěného, zchladlého


Náplň
  • 3x Palouček (krémový sýr z Lidlu)
  • smetana ke šlehání
  • cukr moučka
  • 1/2 jablka, nakrájené na drobné kousky
  • 1 KL vanilkového extraktu

Navrch
  • 1 a 1/2 jablka - nakrájené na kousky
  • cca 1 dcl pomerančového džusu

Postup:

1. Sušenky rozdrtit, dobře promíchat s rozpuštěným máslem, směsí vypěchovat dno pečicím papírem vyložené dortové formy.

2. Cukrářské piškoty seříznout tak, aby z formy ještě kousek vyčuhoval, vyskládat je po vnitřním obvodu formy (na sušenkovém základu je fajn, že do něj jdou piškoty trochu vtlačit a snáze se do formy rovnají)

3. Na krém vyšlehat smetanu, přišlehat Paloučky, cukr podle chuti, přidat extrakt. Stěrkou vmíchat kousíčky jablek. Nanést do formy, uhladit, vychladit.

4. Na navrch: svařit jablka s džusem, tak nějak napůl doměkka

5. Před podáváním, ještě než odstraníme formu, nanést navrch svařená jablka. Vyndat z formy, odstranit zespoda pečicí papír (jde to celkem snadno, korpus by měl držet - dort se dá jednou rukou držet a druhou OPATRNĚ zdola odlepit papír). Pak po obvodu ovázat mašlí a hurá předávat.

Fotka není :-(

Potřehy:

- Poměr 200 g sušenek vs 120 g másla => docela dost tuhý podvozek. Lepší 1:1
- Kvůli obsahu tuku stačí malý kousek - po větším Vám bude těžko

...ale bylo to dobrý!

Komentáře

Oblíbené příspěvky